Miten käsitellä kynsipiikkejä ja kynsinauhoja? Minun keinoni pitää käteni siisteinä

Kynsiä ympäröivä iho on jatkuvasti alttiina vaurioille, pääasiassa sen paikan vuoksi – se sijaitsee sormissa, jotka tekevät tuhansia toimintoja päivässä. Miksi kynsiä ympäröivä iho murtuu ja työntyy ulos niin helposti? Miten auttaa ihoa pysymään hyvässä kunnossa? Tässä on tapojani käsitellä kuivia kynsiä ja kynsinauhoja.

Miksi kynsien ympärillä oleva iho alkaa vaurioitua?

On monia syitä, jotka aiheuttavat näitä ikäviä kynsipiikkejä ja kynsinauhojen vaurioitumista. Yleisimpiä ovat:

 • epäsäännöllinen käsienhoito
 • taitamaton manikyyri (liian toistuva kynsipiikkien poisto)
 • kynsien pureskelu
 • kynsien toistuva altistuminen pesuaineille
 • käsien pitäminen suojaamattomina ulkona (esim. pakkassää, kova tuuli)
 • taipumus kuivalle iholle
 • ihosairaudet (allergia, atooppinen ihottuma, ekseema)
 • vitamiinipula (A-, E- ja B-ryhmät)

Kuinka hoitaa ihoa kynsien ympärillä kynsipiikkien ja vaurioituneiden kynsinauhojen estämiseksi?

Kun on kyse kynsien ympärillä olevan ihon hoidosta, järjestelmällisyys on tärkeintä: säännöllinen käsirasvan käyttö, systemaattinen manikyyri ja ravitsevien hoitoaineiden järjestelmällinen käyttö.

Levitän käsivoidetta jokaisen pesun jälkeen, koska kosketus veden kanssa vahingoittaa ihon luonnollista suojaavaa hydrolipidikerrosta. Kun käteni ovat puhtaat, käsittelen niitä kevyellä kosteuttavalla voiteella, mutta nukkumaan mennessä käytän ureaa sisältävää voidetta. Teen manikyyrini 10 päivän välein. En poista kynsinauhojen ihoa kynsileikkurilla – sen sijaan pehmennän ne erityisellä nesteellä tai oliiviöljyllä ja työntelen niitä sitten puisella manikyyritikulla. Lisäksi ajoittain käsittelen käsiäni syvästi ravitsevalla käsinaamiolla. Valmistaakseni sen, yhdistän teelusikallisen suosikkivoidettani sekä manteliöljyä ja hunajaa. Sitten tietysti levitän kotitekoisen käsinaamioni ja annan sen vaikuttaa 20 minuuttia. Jos minulla on enemmän aikaa, laitan naamion päälle puuvillahanskat (mutta voit käyttää myös foliota), koska lämpö auttaa käsinaamiota tuottamaan tehokkaampia vaikutuksia.

Mitä muita tapoja minulla on kynsiä ympäröivän ihon siistinä pitämiseen? Yritän syödä terveellisesti ja juoda raikasta vettä. Loppujen lopuksi tasapainoinen ruokavalio on terveen ihon ydin. Lisäksi suojaan käteni hanskoilla – lämpimät hanskat, kun lähden kotoa pakkaseen ja kumihanskat, kun olen aloittamassa kodin siivoamista.

Minun tapani pitää kynnet ja kynsinauhat terveinä

 • Valmistelu kynsinauhojen repsottavan ihon poistamiseen
  Kerran viikossa liotan sormenpäitäni vedessä 5-10 minuuttia. Sen jälkeen käytän kynsinauhojen ihon poistoa helpottavaa tuotetta, jota on saatavilla useimmista apteekeista. 2 minuutin kuluttua työntelen kynsinauhoja alas puutikulla. Jos tämä kuitenkin vaikuttaa tehottomalta, voit yrittää käyttää kynsileikkuria. Seuraavaksi hieron oliiviöljyä kynsien ympärillä olevaan ihoon.
 • Ureapitoinen voide ja kynsiöljy kynsien hoitoon
  Nämä tuotteet ovat pakollisia! Koko päivän ajan – aina kun tekee mieli – levitän käsivoidetta ja hieron kynsiöljyä kuiviin ihoalueisiin.
 • Kotikeinoja kynsinauhojen ja kynsien hoitoon
  Rakastan vain näiden tekemistä! Hoito, josta pidän eniten, on kynsien liottaminen lämmitetyssä öljyssä (esim. jojoba- tai kookosöljy) 10-15 minuuttia. Joskus liotan kynsiäni maito-hunajakylvyssä – sillä on kosteuttavia ja pehmentäviä vaikutuksia.
 • Yöhoito kuiville kynsinauhoille
  Yöllä kynsien ympärillä oleva iho tulee altistaa kaksinkertaiselle hoidolle, koska silloin iho imee ravinteita paremmin. Tästä syystä levitän käsille paksun kerroksen käsivoidetta/öljyä ja laitan sitten puuvillahanskat käteen. Tämän ansiosta ikävät kynsipiikit alkavat parantua ja ihosta tulee sileä ja hyvin kosteutettu. Jos kynsien ongelma on kuitenkin vakavampi ja jos haavat ovat kipeät, suosittelen käyttämään erityistä yösidosta. Tämän pitäisi auttaa ihoasi palautumaan nopeammin.

Mitä tapoja sinulla on kynsien ja kynsinauhojen käsittelyyn? Mitä teet pitääksesi kätesi kosteutettuina? Odotan neuvojasi!

Liittyvät artikkelit

Aiempi artikkeli Seuraava artikkeli
0 shares