Älä muserru! Mitkä ovat parhaat tavat korjata hauraat kynnet?

Kynsien elämä ei ole helppoa… altistamme ne jatkuvasti vaurioille. Mekaanisten vaurioiden lisäksi myös muut asiat heikentävät kynsiä. Miksi kynnet katkeilevat? Miten kynnet ja kynsinauhat voi pitää siistinä? Älä muserru vielä! Jatka lukemista ja tutustu tapoihin pitää kädet, kynnet ja kynsinauhat ruodussa.

Mikä aiheuttaa kynsien katkeamista?

Luulemme usein, että syy kynsien katkeamiseen on kynsienhoidon ja huolenpidon puute… mikä ei ole täysin totta. Se on vain pieni osa kokonaisuutta, muun muassa nämä tekijät pahentavat kynsien kuntoa:

 • geeniperimä
 • sääolosuhteet (kuumuus, kosteus, pakkanen, kuiva ilma).
 • vähän sinkkiä, rautaa, silikonia ja B-vitamiineja sisältävä ruokavalio
 • käsien ja kynsien vähäinen kosteutus
 • vääränlainen kynsiviila tai viilaustapa
 • asetonipohjaisten kynsilakanpoistoaineiden käyttö
 • kynsien pitäminen vedessä liian kauan
 • kemikaalit ja muut vahvat aineet

Tapani kaunistaa kynsiä

Terveet kynnet ruokavaliolla

Päivittäinen ruokavaliomme vaikuttaa ihoon, kynsiin ja hiuksiin. Jos huomaa kynsien kunnon heikkenevän, ruokavaliosta puuttuu runsaasti sinkkiä ja rautaa sisältävät ruoka-aineet – sinkki ja rauta vaikuttavat kynsien lisäksi positiivisesti myös hiuksiin ja ihoon. Toisia tärkeitä vitamiineja ovat A, E, B1, B2, B3, B9 sekä hivenaineet magnesium, fosfori ja mangaani.

Näiden ainesosien takia kannattaa syödä auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin- ja unikonsiemeniä sekä kuivattuja hedelmiä. Toisaalta murot, kananmunat ja hernekasvit sisältävät paljon B-vitamiineja ja kaakao sisältää paljon magnesiumia ja rautaa. Rasvaton liha ja rasvainen kala ovat loistavia proteiinilähteitä ja – tämän olette varmaan kuulleet tuhat kertaa – muistakaa juoda vähintään puoli litraa vettä päivittäin. Nokkos- ja korteteet vaikuttavat myös positiivisesti kynsiin sekä hiuksiin.

Kauniit kynnet manikyyrillä

Vaurioittaako manikyyri kynsiä? Kyllä, jos manikyyri tehdään väärin eli muistakaa seurata näitä sääntöjä:

 • kynsiä ei saa liottaa vedessä liian kauan
 • kynnet viilataan aina yhteen suuntaan halkeamisen estämiseksi
 • sopiva kynsiviila on lasinen tai paperinen
 • muista AINA pohjakerros ennen kynsilakkaa
 • käytä vahvistavia, hoitavia ja ravitsevia kynsituotteita säännöllisesti

Terveet, vahvat ja ihanat kynnet kauneustuotteilla

Terveellinen ruokavalio ei riitä. Mitä kauneustuotteita tulisi käyttää, jotta kynnet pysyisivät sileinä ja kauniina? Öljyjä ja kosteusvoiteita – mielellään pienissä kätevissä tuubeissa. Kynsiä hoitavat luonnolliset öljyt ovat suosikkejani. Kaupasta saa myös valmiita kynsienhoitoöljyjä (jotkut näyttävät todella hienoilta kukkineen ja kerroksineen) mutta uskokaa pois, tavallinen kylmäpuristettu öljy riittää hyvin. Jojoba on oma suosikkini.

Kynsille ja kynsinauhoille suunnatut voiteet ovat myös hyvä vaihtoehto. Nekin ovat usein öljymuodossa. Avonin voide on suosikkini – se vahvistaa kynsiä ja kuiville kynsinauhoille voi heittää hyvästit!

Terveet kynnet ja kädet suojakäsineillä

Suojaa käsiä ja kynsiä ulkoisten tekijöiden haitallisilta vaikutuksilta käsineillä – käytä lateksihanskoja suojataksesi niitä kemikaaleilta ja muista suojata käsiä lämpimillä hanskoilla talven pakkasilta. Kynnet kaunistuvat taatusti. Aloin itse käyttää suojakäsineitä tiskatessani ja käteni näyttävät paremmilta kuin koskaan.

Miten kynsinauhoja hoidetaan?

Kynsien lisäksi kynsinauhat vaikuttavat käsien ulkonäköön. Miten ne pidetään kunnossa? Öljy ja kynsinauhavoide ovat mielestäni täydellinen kaksikko ja hyödynnän yhtä kikkaa suihkun jälkeen – hieron kynsinauhoja pyyhkeellä kasvun estämiseksi.

Mites teidän laita, miten te pidätte kynnet ja kynsinauhat terveenä? Kertokaa! 🙂

Liittyvät artikkelit

Aiempi artikkeli Seuraava artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0 shares