Kuinka pääsin eroon kynsien pureskelusta lopullisesti

Älä pureskele kynsiäsi. Kuinka monta kertaa olet kuullut ystäväsi tai perheesi sanovan näin? Minä itse olen kuullut kyseisen lauseen lukuisia kertoja. Onneksi se kuuluu nyt menneisyyteen! Tänään haluaisinkin kertoa sinulle, miten pääset eroon kynsien pureskelusta lopullisesti. Oletko utelias kuulemaan lisää? Nautinnollista lukuhetkeä! 🙂

Olen aina luullut olevani sinnikäs ja itsevarma ihminen. Jos olen esimerkiksi luvannut olla tekemättä jotain, olen aina pitänyt lupauksestani kiinni. Valitettavasti se muuttui, kun aloin pureskella kynsiäni. Opiskelin tentteihin ja olin huolissani tuloksista. Tunsin itseni stressaantuneeksi ja aloin hermostuksissani pureskella kynsiäni, josta tuli tietenkin nopeasti tapa. Sain itseni monesti kiinni siitä, että purin kynsiäni täysin tiedostamattani. Minun oli todella vaikea lopettaa kynsien pureskelu, joten aloin etsiä tietoa siitä, mitä voisin tehdä toisin.

ONYKOFAGIA tarkoittaa kynsien puremista

En ole yllättynyt, että kynsien pureskelu on yleinen ongelma. Siitä puhutaan usein ja monet tuntemani ihmiset tekevät tai ovat tehneet sitä ainakin joskus. Silti en tiennyt, että tällä vaivalla on myös oikea nimi. Kynsien pureskelua, joka saa riippuvuuden piirteitä (eli et voi lopettaa sitä), kutsutaan onykofagiaksi. Se tarkoittaa kreikaksi kirjaimellisesti ”kynsien syömistä”.

Useimmiten pureskelemme sormiemme kynsiä, mutta lukemani perusteella myös joissakin äärimmäisissä tapauksissa ihmiset pureskelevat myös varpaankynsiä. Kuten sanottu kynsien pureskele on tapana hyvin yleinen, ja se alkaa yleensä noin 5 vuoden iässä, voimistuu murrosiässä ja menee ohi ajan myötä. Minun tapauksessani oli kuitenkin hieman erilainen.

Syyt kynsien pureskeluun

Mikä sitten saa meidät puremaan kynsiä? Eihän jokainen lapsi tai teini-ikäinen laita kynsiä suuhun voileivän sijaan. On olemassa erilaisia hypoteeseja, joilla on yritetty selittää, miksi jotkut meistä pureskelevat kynsiä. Pidän kaikkein vakuuttavimpana selitystä siitä, että kynsien pureskelu johtuu peloista ja voimistuu stressin myötä. Kun tunnemme itsemme epäonnistuneiksi ja itsetietoisiksi, olemme emotionaalisesti herkkiä – voimme yrittää purkaa stressiä ja muita negatiivisia tunteita kynsiin. Näin kävi minun tapauksessani.

Muiden hypoteesien mukaan kynsien pureskelu johtuu epätasapainosta rauta-, kupari- tai vitamiinitasoissa. Keho huutaa näitä ainesosia ja saa meidät tiedostamatta pureskelemaan kynsiä. Jotkut tutkijat ovat yrittäneet todistaa, että kynsien pureskelu liittyy matalaan taloudelliseen asemaan, mutta epäilen suuresti tätä melko kaukaa haettua teoriaa.

Kynsien pureskelun seurauksia ovat muun muassa:

  • voimakkaasti vaurioitunut kynsilaatta,
  • epämuodostuneet ja halkeilevat kynnet,
  • leukojen toimintahäiriöt, pureskeluongelmat,
  • vaurioitunut hampaan pinta,
  • suurempi bakteeri- ja sienitautien riski,
  • ruokamyrkytykset ja ihovauriot.

Miten lopettaa kynsien pureminen?

Tämä on keskeinen kysymys, joka seuraa artikkelia alusta alkaen. Olen testannut paljon erilaisia menetelmiä ja minun on kerrottava, että kynsien pureskelua on todella vaikea hoitaa. Käytän sanaa ”hoitaa”, koska kyseessä on tapa, joka vaatii hoitoa. Siitä huolimatta kannustan sinua olemaan luovuttamatta. Eri asiat toimivat eri ihmisillä, joten sinun on testattava erilaisia menetelmiä ongelmasta eroon pääsemiseksi – kunhan löydät tehokkaan ja sinulle itsellesi sopivan menetelmän. Mitä minä suosittelen?

1. Katkeran makuinen kynsilakka

Kynsilakka, jonka tarkoituksena on estää kynsien pureminen pahan maun ansiosta. Tämä ammattimainen kynsien pureskelunestohoito on edullinen ja saatavilla lähes jokaisesta päivittäistavarakaupasta. Sitä käytetään useimmiten lapsille, jotta he lopettaisivat kynsien pureskelun. Katkeran makuisen lakan levittämisen jälkeen kynnet ovat yksinkertaisesti pahan makuiset, joten emme enää tunne tarvetta purra niitä. Katkera kynsilakka ei ole yhtä kestävä kuin tavallinen kynsilakka, ja sitä on levitettävä uudelleen jokaisen käsienpesun jälkeen, mikä on ratkaisun haittapuoli. Täytyy myös mainita, että se ei toimi kaikille. Tiedän myös ihmisiä, joiden mielestä katkeran makuinen kynsilakka maistuu oikeastaan ihan hyvältä.

2. Manikyyri

Kysyttäessä keinoa lopettaa kynsien pureminen, monet vastaavat: manikyyri. Jos kynnet ovat pitkät, meillä on enemmän mahdollisuuksia ja olemme innokkaampia puremaan niitä. Jos todella haluamme estää puremisen, meidän pitäisi leikata ne lyhyiksi ja kiillottaa ne kauniisti. Kynsilakan levittäminen auttaa monia naisia, koska he eivät halua pilata vaivalla tehtyä lakkausta. Minulle se ei toiminut. Poistin lakan yksinkertaisesti hampaillani. Geelikynsien poistaminen oli hieman vaikeampaa, joten ehkä se voisi olla parempi ratkaisu.

3. Tapojen muutos

Edellä mainittu kynsienhoito liittyy tavallaan tapojen muuttamisen ajatukseen – kynsien puremisen sijaan alamme hoitaa niitä. On aina hyvä pitää manikyyrisetti lähellä ja tarttua kynsiviilaan aina, kun tuntuu siltä, että haluamme purra kynsiämme. Toinen hyvä ratkaisu on vaihtaa kynnet maukkaisiin välipaloihin, esim. taatelipähkinöihin, rusinoihin, pähkinöihin, kuivattuihin hedelmiin tai tuoreisiin vihanneksiin. En suinkaan kehota tappamaan stressiä suklaalla; porkkanoiden syöminen toimi minulle. Ne auttoivat minua lopettamaan pureskelun ja samalla sain vitamiinilisän ja paransin kesäistä rusketustani.

4. Rakennekynnet

Jos kynsien pureminen on riippuvuutesi ja kasvikset eivät korjaa tapaa, kokeile rakenekynsiä. Ne antavat sinulle kaksi hyötyä; ensinnäkin akryyli- tai geelikynsiä on vaikeaa purra, joten monet lopettavat rakennekynsien myötä kynsien pureskelun. Toiseksi, luonnollinen kynsilaatta voi vapaasti uudistua ja kasvaa rakennekynnen alla. Kunnolla ravittuna, esimerkiksi öljyjen ansiosta, se näyttää kauniilta heti rakennekynsien poistamisen jälkeen. Rakennekynnet ovat sekä yllättävän tehokas lääke kynsien pureskeluun että näyttävät myös todella upeilta ja esteettisiltä.

Kuinka sinä olet lopettanut kynsien pureskelun?

Liittyvät artikkelit

Aiempi artikkeli Seuraava artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0 shares