Mikä on SPF? Faktat & myytit aurinkosuojasta

Tämän päivän postaus on omistettu aurinkosuojalle. Se on asia, josta meidän kaikkien pitäisi olla kiinnostuneita. Istu alas ja nauti!

Valitettavasti tietämyksemme siitä, miten suojautua auringonvalolta, on monesti riittämätöntä. Mikä on suojakerroin? Aiheuttaako UV-säteily todella haittaa? Ovatko aurinkovoiteet tarpeen vain kesäisin? Onko totta, että aurinkovoidetta käytettäessä ei voi ruskettua? Nämä ovat vain pari aurinkosuojaa koskevaa kysymystä, joihin törmäämme helposti esimerkiksi erilaisilla keskustelupalstoilla. Epäilyksiä on yhtä paljon kuin myyttejä, joita toistetaan lukuisissa artikkeleissa. Haluaisinkin nyt selvittää niitä paremmin!

AURINKOSUOJA – FAKTOJA JA MYYTTEJÄ

Onko auringon säteily haitallista terveydellemme?

Yleisin kysymys kuuluu onko auringon säteily todella terveydellemme vaarallista. Toisaalta kuulemme, että sen avulla kehomme voi tuottaa D3-vitamiinia. Toisaalta meitä neuvotaan välttämään usein tapahtuvaa auringonottoa ja pelotellaan ihosyövällä. Mikä on totuus?

AURINGOLLE ALTISTUMISEN HYÖDYT

Epäilemättä auringonvalolla on runsaasti hyötyjä. UVB-säteily stimuloi kalsiumin ja fosforin imeytymiselle välttämättömän D3-vitamiinin synteesiä. Jotkut sanovat myös, että kaunis rusketus on toinen hyvä puoli auringolle altistumisesta.

AURINGOLLE ALTISTUMISEN HAITAT

Totuus on, että säteilystä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Rusketus on yksinkertaisesti kehon puolustusreaktio liialliselle UV-säteilyn määrälle, sillä vain melaniini – luonnollinen pigmentti – voi pysäyttää säteilyn. Jatkuva auringonvalolle altistuminen myös nopeuttaa ikääntymistä, minkä lisäksi aurinko myös usein vaurioittaa ja ärsyttää ihoa. Ja yksi kriittisimmistä väitteistä: UV-säteily on karsinogeeni.

Tulisiko meidän todella suojata itsemme auringonvalolta?

Äsken sanotusta seuraa varmasti kaikille hyvinkin ilmeinen johtopäätös. Auringolta suojautuminen on äärimmäisen tärkeää. Miksi? Koska aurinkovoide:

  • suojaa ihoa ärsytyksiltä.
  • vähentää ihosolujen vaurioita.
  • pienentää syöpäriskiä.
  • hidastaa ihon ikääntymisprosessia.

Mikä tärkeintä, aurinkovoidetta ei tulisi käyttää vain kesäisin. UV-säteily on talvella hieman lievempää, mutta se voi silti aiheuttaa haittaa. Helpoin tapa huomata se on katsoa kasvojaan peilistä koko päivän laskettelurinteessä vietetyn päivän jälkeen – punainen ja ärtynyt iho on lumesta heijastuneiden auringonsäteiden lopputulos.

Millainen on hyvä aurinkosuoja?

UV-suodattimella varustetut aurinkovoiteet ovat mitä näppärin tapa suojautua auringolta. Voit valita fysikaalisten ja kemiallisten suodattimien välillä. Mitä eroa niillä sitten on? Fysikaaliset aurinkosuojat luovat iholle suojakerroksen ja estävät auringonsäteitä, kun taas kemialliset aurinkosuojat imevät niitä kuin sieni. Sallikaa minun muuten kumota toinen myytti: kemiallinen aurinkosuoja ei ole terveydelle haitaksi.

Toisaalta on totta, että luonnolliset kasviöljyt toimivat luonnollisiva aurinkosuojiva. Niiden suojakerroin ei ole kuitenkaan kovin vahva, vaan niiden SPF on totta puhuen melko alhainen (noin 4-10). SPF:stä puheen ollen, tässä on yksi postauksemme keskeisin kysymys:

Mitä SPF tarkoittaa kosmetiikkatuotteissa?

Salaperäiseltä kuulostava SPF (siteeraan) ”mittaa sitä osuutta auringonpolttoa aiheuttavista UV-säteistä, jotka pääsevät iholle”. Yksinkertaisesti sanottuna se kertoo sinulle voiteen tai muun kosmetiikkatuotteen antaman suojan tason, jonka tietynlainen suodatin antaa – mitä korkeampi SPF, sitä parempi suoja.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, hälventäkäämme kaksi suosituinta myyttiä SPF:stä, koska yleensä tiedämme aiheesta hyvin vähän.

MYYTTI 1: KÄYTTÄMÄLLÄ VOIDETTA, JOSSA ON KORKEA SPF, ET RUSKETU.

Ajattelemme usein, että emme voi saada kaunista rusketusta, jos käytämme aurinkovoidetta. Uskomme, että mitä korkeampi SPF on, sitä pienempi on mahdollisuus ruskettua. Se ei ole itse asiassa totta! Aurinkovoide ei estä rusketusta. Voit saada ihanan rusketuksen käyttäessäsi korkean suojakertoimen omaavaa aurinkovoidetta, mutta tämä suojausmuoto tarkoittaa, että sinun on odotettava ruskeaa sävyä hieman kauemmin.

MYYTTI 2: KAHDEN AURINKOVOIDEKERROKSEN LEVITTÄMINEN TARKOITTAA KAKSINKERTAISTA SUOJAA.

Olen törmännyt väitteeseen, jonka mukaan suurempi määrä aurinkovoidetta iholla tarkoittaa vahvempaa suojaa. Sekään ei pidä paikkaansa! SPF:n arvo on vakio eikä se muutu, vaikka levittäisit enemmän tuotetta. Levittämällä paksumman kerroksen aurinkovoidetta voit ehkä hieman tehostaa suojaa, mutta et taatusti saa sen parempaa suojaa kuin levittämällä vain yhden kerroksen.

Onko jotain muuta, mitä haluaisit tietää aurinkoturvallisuudesta? Kerro minulle, niin valmistelen uuden aurinkopostauksen. 🙂

Liittyvät artikkelit

Aiempi artikkeli Seuraava artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0 shares